Спасител за родители - режим на детето

Спасител за родители - режим на детето

Добрият режим на детето е особено важен не само за неговото възпитание и правилно развитие, но и за спокойствието на родителите му. Повечето деца, обаче някак успяват да се измъкнат от определените граници и карат родителите си да се чудят къде бъркат в отглеждането му. Няма дете, което с готовност да следва режим веднага, затова се изисква време и търпение, коментират специалистите от ГУГА. Пътят към добрия режим е постоянството и ясно определените правила, към които родителите стриктно да се придържат. Научите ли мъничето си да следва режим ще направите страхотна услуга не само на себе си, но и на него!

Времето за лягане

Времето за лягане е време за лягане. Затова, когато то започне да приближава загасете телевизора. Независимо колко страхотни са детските играчки – приберете ги и не ги давайте отново, независимо от всички молби, които ще чуете. Сложете детето да си легне, дайте му да вземе любимата си играчка и го завийте с одеало. Не е задължително всеки път да слагате детето да спи в леглото му. Ако става дума за следобедна дрямка може да го оставите и на дивана, но не и с работещ телевизор!

Време за хранене

Храненето на детето реално изгражда неговите бъдещи хранителни навици, така че отнесете се изключително сериозно към него. Детето трябва да е концентрирано върху храненето си, а не върху играчките. Така, че махнете играчките от масата. Ако малчуганът упорства и не иска да се храни, не го насилвайте, може просто да не е гладен. Оставете го и рано или късно той ще огладнее. Не се тревожете – децата имат инстинкт за самосъхранение, така че мъничето Ви няма как да се умори от глад.

Време за самостоятелни игри

Научите ли детето си да играе само ще му направите истинска услуга. Така то ще развива своето въображение и ще стане по-самостоятелно и по-малко зависимо от Вас. Игрите за активност, също са добра идея, защото провокират децата. Нека времето, в което детето е самостоятелно да не е единствено това, което то прекарва пред телевизора.