С дете на път

С дете на път

Понякога или по-често се налага да се пътува с малко дете.Пътуването с дете създава трудности и за родителите и за детето, независимо с какъв транспорт се пътува. С личен автомобил, родителите имат по-голям контрол върху комфортното и безопасно пътуване с дете.

Ето какво трябва да знаете за пътуване с бебе и малко дете в автомобил:

Задължително детето трябва да бъде в детско столче за кола, съобразено с възрастта на детето и монтирано според изискванията.

В колата трябва да има оптимална температура и свеж въздух. 

При дълъг път грижите за детето трябва да се доближат максимално до неговия обичаен режим. То трябва да има осигурени вода, храна, преобличане, играчки и занимания. 

Всяко дете различно понася пътя, едно спи, на друго му е интересно, трето е раздразнено от необичайната и несигурна обстановка. Затова преди да тръгнете на дълъг път, направете пътуване до по-кратка дестинация и вижте как реагира детето.

За по-активните деца престоя в ограничено пространство може да се окаже много труден. Предвидете почивки по пътя и достатъчно занимавки. 

Върху колата поставете знак, че пътувате с дете, за да може и другите  шофьори да бъдат внимателни.

Преди да тръгнете на път,  направете  основно почистване на колата,  профилактика и ремонт. Осигурете резервна гума, туба за бензин и други средства за аварийни случаи пътуване. 

На път тръгвайте само, ако детето е здраво. При планирано пътуване направете профилактика и закаляване. 

През зимата се осведомете за прогнозата за времето, проходими пътища за да не закъсате някъде поради бедствия. При всички случаи имайте спешни телефонни номера за различни видове помощ при нужда. 

На децата им е доскучава да стоят  дълго време на едно място, стават неспокойни и започват да хленчат. Предвидете забавни занимания според възрастта и интересите на детето. Може да  вземете, дори изкушения, които иначе не бихте дали на детето –гризки, чипс, бонбони,  и други  забавни за детето подобни храни.  Не чакайте детето да се разхлечи или заплаче. Следете  поведението му и при първите признаци на отегчение и безпокойство му предложете нещо интересно.  

Любимата играчка на детето  ще му даде усещане за сигурност в новата обстановка.  

Вземете средства за почистване – салфетки, мокри кърпички и други.

Предвидете и средства за първа помощ. Лекарства за температура, болка, разстройство, болка,  дезинфекция и нараняване. Не забравяйте да вземете телефона на личния лекар на детето за  спешни съвети при нужда.

Препоръчани продукти