Пъзел D-Toys от 1000 части – Раждането на Венера, Сандро Ботичели

Хит
  • D-Toys
  • Производители  D-Toys
  • Наличност:  Очаквайте скоро!
  • SKU: TYPZ0003733
  • EAN: 8166444467969
Характеристики
  • Брой части 1000
  • Размер 68 x 47 cm
Виж всички

   


Сред от най-емблематичните и известни творби от зрелия период на художника Сандро Ботичели е „Раждането на Венера“. Картината датира от 1485 година, но до ден днешен продължава да се слави като една от най-сложните картини на Ботичели. Сега тя пристига при вас под формата на страхотен пъзел от 1000 части, произведен от D-Toys. Размерите на картината в подреден вид са 68 x 47 cm.

Сандро Ботичели (Sandro Botticelli)

В апогея на славата си, флорентинският художник Сандро Ботичели е сред най-ценените художници в Италия. Неговите изящни картини на “Мадоната с Младенеца”, “Поклонението на влъхвите”, олтарите и митологичните сюжети, като “Марс и Венера”, “Раждането на Венера” и така различната “Пролет” (на светска тематика) са венец на неговата кариера. Роден през 1445 г. Алесандро ди Мариано Филипепи бил будно дете, което лесно се отегчавало в училите, обичало да разказва остри вицове и преди да стане популярно с картините си, се прочуло с пъргавия си ум. Наричали го Ботичели (от “малко буренце за вино” – прякор, който получил “по семейна линия”, заради пълния си брат).

За щастие на учителите, родителите му го изпратили да стане чирак при флорентинския златар Масо Финигера. По-късно сменил студиото и постъпил при художника Филипо Липпи. Скоро след това талантът му разцъфтял и Ботичели започнал да изпълнява поръчки за флорентинските църкви и катедрали и отворил собствено ателие.

През 1472 г. той се присъединява към групата флорентински художници – Compagnia di San Luca и взима сина на своя учител за ученик – Филипино Липпи.

Именно в този период се оказва, че връзките, които е създал по време на своето чиракуване при семейство Липпи са му осигурили така важните контакти с влиятелните флорентински фамилии и по-специално с Медичите (които на практика управляват Флоренция). Вниманието и пристрастеността им към Ботичели водят началото си от картината му “Поклонението на влъхвите”, като почти през целия си останал живот той рисува картини за тях (като “Пролет”, която днес е в галерия “Уфици”). Освен това прави и илюстрации по “Божествена комедия” на Данте.

Звездата на художника изгрява още веднъж, когато през 1481 г. е поканен от папата, за да се включи в изографисването на наскоро завършената Сикстинска капела във Ватикана.

Там Ботичели рисува стенописи, изобразяващи живота на Мойсей, изкушенията на Христос и няколко папски портрета. Това е и единственият период, когато художника рисува извън Флоренция.

След като се завръща, Сандро Ботичели се увлича по идеите на популярния по онова време монах Савонарола, който обаче е отлъчен от църквата и обесен, а художника изпада в немилост и до края на дните си тъне в нищета. Произведенията му са забравени за почти три века, а днес се смятат за едни от върховете в изобразителното изкуство на ранния Ренесанс.

Брой части 1000
Размер 68 x 47 cm

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив
Бележка: HTML не е преведен!
Captcha

Може да харесате още