Как да научим децата на ред и дисциплина?

Как да научим децата на ред и дисциплина?

Да се научи детето на ред не е никак просто, освен това изисква много време. Родители ще трябва да имат огромни дози търпение, тъй като ще има и победи, и поражения, стремително движение напред и рязко дърпане назад.

На първо място е личният пример: Ако събутите чорапи на татко са на куп под леглото, дрехите на мама се показват от шкафа, ще е странно да очаквате от детето да е подредено.

Приучаването към ред трябва да започне от най-малка възраст. Някъде около 2-3 годинки хлапетата активно искат да чистят и помагат в подреждането и това е най-подходящото време да се включи реда в дневния режим, да го направим неотменна част, като следобедната закуска или четенето на книжка преди сън.

Разбира се, детето няма да се справи само. Освен това големите „разрушения“ ще го изплашат. Затова ще е необходима помощта ви. Но не забравяйте да подчертаете, че е именно помощ, основната „работа“ я върши то.

Когато станат на 5-6 години, децата сами могат да подреждат, след като са играли. Но нека да е ясно за колко време трябва да се приберат играчките.

Реда при дрехите също не се появява от самосебе си. Често вкъщи обличаме децата с по-стари дрехи, за да не ни е жал, че нещо се е изцапало или скъсало. Само че детето, трудно може да разбере защо вкъщи може да ходи с панталонче, на което има дупка, а в детската градина – не. Затова е добре още от ранно детство да се обръща внимание на външния вид, да го хвалите, че обуло правилно чорапките си, сменило е изцапаната тениска с чиста.

Колкото по-голямо става детето, толкова повече са изискванията ни към него – за външния вид, подреждането на стаята и други задължения.

Вместо упреци, просто напомнете на детето. То просто не умее да си разпределят времето си. Колкото сте по-спокойни и последователни, толкова по-лесно ще научите детето да прибира след себе си.

За да ви е по-лесно, ето някои неща, които е добре да имате предвид:
Поддържането на реда може да бъде и лесно. Минимум предмети в детската стая. Минимум играчки накуп за игра. Никакви декорации по хоризонталните повърхности – създават усещане за безпорядък, дори и когато всичко е сложено на мястото му.

Кошчета във всяка стая помагат за поддържането на реда. Така няма да ви се налага да излизате всеки път от някоя от стаите, за да изхвърлите примерно ненужната хартия или опаковка. Искате детето ви да изглежда спретнато? Докато не порасне достатъчно, за да определя колко са чисти тениските на око, го научете всяка свалена дреха да я слага в коша с мръсното пране. Много удобно е да се сложи някакъв кош или по-дълбок панер близо до леглото.

Не използвайте почистването като наказание. Запомнете – по този начин обезценявате важността и необходимостта от това, което прави детето.

Не се скъпете на похвали! Дори и да е задължение на хлапето да поддържа реда в стаята си, благодарете му, похвалете го и го насърчавайте.