Домашните задължения - основите на детската отговорност

Домашните задължения - основите на детската отговорност

Важни ли са домашните задължения на децата ни?

Едва ли има родител, който да не иска детето му да се превърне в отговорен човек, който го е грижа за другите. Малцина, обаче са тези, които осъзнават, че основите на това отношение към света и околните са поставят още в най-ранна детска възраст! Идеята, че децата трябва да бъдат деца и да си играят е страхотна, но истината е, че малчуганите трябва да имат и отговорности.

Какви видове може да са задълженията на децата ни?

Затова е в полза на Вашето дете да му отредите домашни задължения и да следите за тяхното спазване. Това е първата стъпка към осъзнаването на отговорностите при децата. Започнете с нещо дребно. Например, забавните играчки на малчугана Ви от страхотния онлайн магазин за играчки ГУГА, трябва всяка вечер да бъдат прибирани в кутия. Това домашно задължение, детето Ви може да изпълнява още на 3-4-годишна възраст. Постепенно, с порастването на мъничето увеличавайте задълженията му и в даден момент съставете списък с нещата, които то трябва да върши само.

Нормално е, в началото детето да протестира и да не спазва домашните си задължения. Ваша работа е да следите това да не се случва. Не се карайте на детето, когато не е изпълнило нещо от списъка си с домашни задължения. Вместо това, му обяснете, че е важно да го направи и след това го похвалете за добре свършената работа. Важно е не просто да му благодарите, а да го похвалите. Похвалите действат на децата по неповторимо мотивиращ начин.

Наградете труда на вашето дете

Не се изкушавайте да се „отплащате” на детето за помощта в дома Ви с някое от страхотните детски играчки или играчки за навън от чудесния детски онлайн магазин GUGA. Не му давайте и пари за свършената работа. Детето трябва да осъзнае, че отговорността и помощта в домашните задължения са нещо напълно нормално. Ако все пак искате да го възнаградите за положените усилия подарете му малко време със себе си. Така, мъничето Ви ще се научи не само на отговорност и отношение към околните, но и да цени не само материалните неща в живота.