Следобедният сън на детето

Следобедният сън на детето

Понякога детето уморено от игри заспива в мига, в който главичката му докосне възглавницата. Обаче не всяко дете заспива безпроблемно през деня.

Дори и да не спи, детето трябва да се научи, че в часа, определен за спане, трябва да е в кошарката си. А ако по това време му се играе, позволете му да вземе със себе си любимата играчка за гушкане. От голямо значение е детето да харесва леглото си, то да е удобно и с красиви завивки.

Какво да направим?

Важно е да създадете режим и да го спазвате всеки ден. Независимо дали заспива или не, то трябва да знае, че има установен ред – в точно определен час да си ляга. Нека обаче това да не става веднага след храненето, за да не му тежи на коремчето. Но ако покажете на хлапето, че за този период може да води преговори с вас, трудно ще го накарате да си легне следобед.

Разходките на чист въздух вършат чудеса. Освен това играта на открито ще позасили и апетита на детето ви. А ако през това време, в което сте в парка или на детската площадка, малчуганът изразходи повече енергия в тичане и игри, то спането следобед няма да е мисия невъзможна.

Някои деца се отпускат след баня, затова можете да използвате момента преди следобедния сън за къпане или игра в коритото. След това подсушаването в красива хавлийка, ще се превърне в ритуал към отпускане и заспиване в удобното легло.

Според специалисти при всяко малко дете нуждата от сън е различна. Обикновено децата на година и половина спят средно по два часа през деня. С порастването тази необходимост намалява горе-долу наполовина.

Никога не се карайте на детето по времето за лягане, за да не обвържете следобедния сън с неприятни емоции. Използвайте всяка идея, за да мотивирате и предразположите детето към така необходимата му отмора. Някои деца, когато са уморени стават нервни и плачат, но не осъзнават необходимостта от сън. Родителите са тези, които трябва да успокоят претоварената от емоции психика на детето и да го предразположат към възможността да си почине. Всяко дете е различно, но за всяко има нещо, което да го укроти – интересна история, приказка, песен, ритуал, кротка игра, гушкане, мили думи.

Не са редки случаите, в които малчуганът отказва да заспи следобед, но малко по-късно размисля. Ако все още има доста време до нощното спане, то му позволете мъничка дрямка – примерно около половин час, след което го събудете. Така и двете страни ще са доволни.

В нашия онлайн магазин ще откриете играчки и аксесоари, които създават настроение и удобства, предразполагащи детето към сладък и пълноценен сън.