Плюшени играчки - другарчета за сън и игри

Плюшени играчки - другарчета за сън и игри

Плюшени играчки - другарчета за сън и игри

Защо децата обичат да заспиват с плюшени играчки? Децата имат голямо въображение, което е хубаво, но понякога може и да ги плаши. Някои деца се страхуват от тъмното или по-точно от това, което се крие в него – привидения, чудовища, диви зверове... Само да изгасне светлината и те се появяват по ъглите, тракат със зъби и се прокрадват бавно към малчугана. В тъмното всичко изглежда толкова реално и страшно. Но всичко е различно в компанията на смел, плюшен другар. Заедно стават непобедими срещу всичко плашещо.

Затова влюби ли се детето в някоя плюшена играчка, не му я отказвайте. Това не е каприз, то наистина се нуждае от нея, за да споделя, да си играят, да се утешават и успокояват заедно, да си дават кураж в тъмното.

Идеи за справяне, със страха от тъмното

На тъмно може да си поиграете и през деня – пъхнете се с малчугана под масата, като я покриете с одеяла или покривки, които да стигат до пода. Или пък се скрийте двамата под одеялото, представяйки си, че сте две зверчета, на които им е така топло в дупката. Покривалото ви може да бъде махнато във всеки един момент, за да види, че наоколо е светло и не е страшно. Ако мъникът хареса тази игра, му предложете да си поиграе сам понякога или пък да вземе за компания любимата си плюшена играчка.

Не принуждавайте детето да спи на тъмно. Изберете му приятна за него нощна лампа, а има и плюшени, играчки, които светят в тъмното. Детето малко по-малко ще се справи със своя страх. За него е вредно да заспива треперейки или да стои будно по цяла нощ. Сънят трябва да е пълноценен, с приятни емоции преди сън.

За да преодолее страховете си, поговорете с детето. Опитайте се да му помогнете да се справи с плашещите го неща. Ако то не иска да сподели, нека разкаже от какво се страхува неговия плюшен приятел...Така, когато разказва от името на приятеля си, детето няма да се срамува и говори за нощните си кошмари. За пореден път, неговия плюшен любимец, ще му е помогнал.

Или пък преди да заспи детето, завържете на себе си и на него по един чаршаф, като перелина и на плюшената играчка една кърпа. Така се превръщате в армия от супер герои – смели и непобедими. Оставете вратата отворена и загасете лампата. Нека свети само в коридора, а вие атакувайте невидимите чудовища не с оръжия, а със смелост. Нека детето осъзнае, че най-силната страна на призрачните страховити създания е самият страх. Когато вие не се страхувате от тях, те губят сили и или изчезват или стават просто малки рошави, пухкави, невинни и безопасни създания – съвсем като плюшни играчки.