На какво учат играчките?

На какво учат играчките?

Играчките имат естествено присъствие в живота на детето. Възрастните често гледат пренебрежително на тях, смятат ги за средство за забавление. А играчките са необходими на децата за да се учат. Всяка играчка развива определени умения, способности и възприятия у детето. Затова е важно да се подбират правилните играчки за всяко дете, според интересите, възрастта и развитието му.

Как да изберем играчки за детето си?

Не съдете за играчките по ярките цветове, светлинни и звукови атракции - колкото повече функции имат играчките, толкова по-малко възможности за усилие и развитие осигурява за детето. Не необходимо да се отхвърля наличието на такива играчки, а те са се подбират с усет и индивидуално разбиране за детето. Наблюдавайте своето дете и ще забележите, че вниманието му привличат и съвсем обикновени предмети – капачки, кутии и други. Тоест в началото то не прави разлика от от играчка и обикновен предмет. То инстинктивно проявява интерес към предмети, които ще развиват сръчността, координацията и интелекта му.

Само опознавайки детето, ще можете да му предложите наистина ефективни и забавни за него играчки.

Подбирайки играчки за детето, родителите формират стереотипи. Най-основните са половите разграничения и стандарта на живот.

Родителите искат детето им да е щастливо и са склонни да смятат, че единствено свръх високия и дори луксозен начин на живот е единствено, което носи щастие. На охолството лесно се свиква, но да се премине в другата крайност е далеч по-трудно. Затова, независимо от стандарта си на живот, родителите не трябва да държат настрана децата от по-простичките неща. Нека в играта детето опознава всички страни на живота и един ден само да направи своя избор за начин на живот.

Видове играчки

По отношение на половите стереотипи възрастните делят играчките на „момичешките“ и „момчешки”. Играчките за момичета, подготвят децата за ролята на домакини и майки, стимулират интерес към модата, и лишават малките момичета от интерес към точните науки. Психолозите препоръчват на родителите при интерес от страна на момичетата да им купуват и конструктори, за да развиват у тях и конструктивно и логическо мислене. Това ще ги направи по-пълноценни личности.

Ориентир за родителите в света на играчките са приоритетите и ценностите. Какво искате детето да научи, докато си играе? Какви способности искате да развие и какви възможности ще му осигурят в бъдеще? Играчките могат да влияят и върху избора на бъдещата им професията.

Разбирайки всичко това, в магазин Гуга подбираме полезни, детски играчки.