Любимата играчка дава увереност на детето

Любимата играчка дава увереност на детето

Всеки от нас е имал любима играчка, която е носил навсякъде със себе си, когато е бил малък. Играчките са много важен елемент от израстването на едно малко детенце. Детските играчки не бива да бъдат смятани просто като предмет за игра, защото те са много повече от това.

Докато расте, детето развива важни сетива като например, зрение, слух, зрително съсредоточаване и др. Точно за това през първите месеци се използват играчки, които са в ярки цветове и издават определени и специфични звуци.

По-напред в развитието си децата започват да разпознават по-ясно форми и цветове. Точно за това през този период най-подходящите играчки за тях са тези които имат специфична и разпознаваема форма, като коте, слонче и др.

Когато детето вече е развило по-голяма част от сетивата си идва и време за играчките, които изискват по-активно отношение от страна на детето. Това могат да бъдат колички за бутане, кубчета, конструктори и др.

От изключителна важност е родителите да обърнат внимание на материала от който е изработена играчката и дали той е безопасен за малки деца. Гумата и пластичните синтетични материали могат да се почистват и дезинфекцират много лесно.

Безспорно най-често първите любимци на едно дете са плюшените играчки. Много бързо пухкавото коте или мече се превръща в твоя най-добър приятел завинаги. Любимата играчка не е само предмет за малчуганите, а и тяхна опора и приятел. Понякога неодушевеният предмет може да успокои детето много по-бързо. Ролята на най-добрият плюшен приятел е изключително важна за децата, които са по-чувствителни и по-трудно свикват с промяна на обстановката около тях.

Трябва да избиваме играчките на детето ни внимателно. Те трябва да помагат на неговото развитие и да бъдат безопасни, естетически издържани и лесни за поддържане. И не по-малко важно е – да отговарят на неговата възраст.

Препоръчани продукти