Защо да изберем дървена играчка за нашето дете и какви са ползите от това

Защо да изберем дървена играчка за нашето дете и какви са ползите от това

Предлаганите на пазара в днешно време дървени играчки са модерни, класически и традиционни и са подходящи за деца на всяка възраст.

Дървените играчки са не само екологични, но също така  са направени и издръжливи и често се предават от поколение на поколение, което ги прави страхотна инвестиция в сравнение с повечето модерни играчки, с които децата са свикнали.

Традиционните дървени играчки никога всъщност не излизат от мода. Давайки тези играчки и игри на децата, те се наслаждават на техните образователни и забавни функции.

Въпреки всичките нови играчки, които излизат на пазара всяка година, много родители предпочитат традиционните дървени играчки. Новите игри и играчки може да се произвеждат със светло оцветени пластмаси, използвайки усъвършенствани технологии, но изглежда, че в сърцата на децата все още има място за дървени играчки. Този вид класически игри и играчки се харесват,  защото често имат както образователни, така и занимателни функции.

Известни видове дървени играчки и игри

Има много различни видове дървени игри и играчки, от които да се избира. Някой следват традиционни дизайни и са произвеждани от дълги години. Други са с по-нови дизайни, които включват елементи от по-скорошни игри и играчки. Популярни видове играчки са:

 • Мотори, триколки и малки колела
 • Мозайки и други видове пъзели
 • Играчки за дърпане и бутане
 • Строителни блокчета
 • Дървени влакчета, ферми, градове, куклени къщи, замъци и хора
 • Настолни игри
 • Музикални инструменти

Този вид  играчки често са най-популярни сред родителите на бебета и по-малки деца.

Образователни ползи от дървените играчки

Много играчки от този тип са проектирани, така че да са едновременно образователни и занимателни, за разлика от други видове играчки. Те насърчават и развиват  различни знания и умения при децата, като например:

 • Развитие на фината и общата моторика
 • Въображаема игра
 • Развитие на координацията
 • Решаване на задачи и редене на пъзели
 • Развитие на пространственото съзнание
 • Разпознаване на форми и цветове

Така например дете, което си играе с прост комплект от дървени строителни тухли, може да научи за баланса, формите и може да подобри своята фина моторика, като строи разни неща. Може също така да поставят тухлите в количка и товаще развие тяхната обща моторна механика и може да им помогне да се научат да балансират и да вървят сами.

Допълнителни предимства при игра с дървени играчки

Много родители предпочитат да използват дървени играчки в къщи, защото те често са възприемани като по-безопасни, по-здрави и по-дълго издържащи, от техните пластмасови еквиваленти. Tези играчки са направени от натурални материали и в някои случаи могат да бъдат рециклирани.

Факт е, че някои дървени играчки могат да издържат години, ако са направени добре, и много деца посещавайки техните баби и дядовци, ще могат да играят с играчки, които техните родители са използвали, когато са били млади. Някои се превръщат в наследствени вещи, които се предават от поколение на поколение.

Тези които търсят да купят дървени играчки, ще намерят изобилие от алтернативи, от които да изберат. Децата често получват дълготрайно забавление и в същото време научват нещо ново. Такива играчки вече могат да се купят лесно и бързо онлайн, което спестява обикалянето по магазините, особено когато става дума за подарък. От друга страна, посещаването на магазин има своят чар и предимства, защото там самото дете има възможност да избере играчката, която иска.

Ние от Детски онлайн магазин Гуга, сме се постарали да подберем голямо разнообразие от интересни детски играчки.

Препоръчани продукти