Детската стая

Детската стая

Когато вкъщи се появи бебето, цялото жизнено пространство започва да се променя и адаптира към потребностите на новия жител. И дори и да сте пригодили отделна стая с всичко необходимо за детето в нея, рано или късно детето ще маркира всеки ъгъл у дома. И според възрастта му ще се наложи приспособявате всичко да бъде безопасно и удобно. Местата, които трябва са максимално пригодени, за да са удобни и безопасни, са тези, където детето се учи и получава опит, затова тази среда трябва да е в съотвествие с възрастта му, за да помага в неговото развитие.

Умът на бебето, дошло на бял свят, е чист като празна страница, но пък притежава удивителна способност – да попива като гъба огромно количество информация от обкръжаващата среда. Несъмнено всичко, което заобикаля малчугана през първите години от живота му, оказва огромно влияние върху формирането на личността му, мисленето, характера, навиците. На нас като възрастни е възложена нелеката задача да формираме този нов ум. Какво детето вижда, слуша, чувства, какви са правилата вкъщи, какви са културните традиции на дадената страна, в която се е родило – всичко това е средата, която оказва влияние върху формирането на бъдещата личност. Ние можем да създадем правилната среда в домашни условия.

Най-главното изискване за домашната среда е да е светло, топло, обстановката да е спокойна и подредена. Именно такова обкръжение помага за хармоничното развитие на детето. Първото нещо, за което се сещаме е бебешката дървена кошара. Детето прекарва много време в нея през първите месеци от живота си. Трябва да подберем и практично спално бельо. Над кошарата е добре да се постави въртележка, която да занимава и развива сетивата на детето.

Бебетата нямат нужда от много играчки. Изберете няколко и периодично ги сменяйте, така ще предизвикате интерес към новите или добре забравените стари. Сред тях трябва да има плюшени играчки, плетени играчки за гушкане, дървени кубчета, пъзели и развиващи играчки.

Когато детето започне да прави опити да ходи, добра опора ще са му мебелите вкъщи. Трябва да има пространство за придвижване с проходилка за бебета.

Детето непрестанно изследва дома – отваря чекмеджета и врати, изучава намиращото се в шкафовете и по рафтовете. Разбира се, безопасността на детето е на първо място, затова шкафовете и чекмеджета трябва да бъдат залостени, но нека да има две-три места, до които детето да има достъп и в които да има безопасни предмети и играчки.

Голямо значение има и оформлението на стените. Малчуганите са много внимателни и всяка промяна ще предизвика интереса им. Големите картинки по стената ще ви свършат добра работа и когато например го преобличате – те ще привличат вниманието му.