Вечно актуалните дървени играчки

Вечно актуалните дървени играчки

С дървени играчки са играли децата преди векове, те са актуални и днес. Какво прави дървените играчки вечни? Защо днес, в нашите технологичните времена те не само намират място в игрите на детето, но и са предпочитани от деца и родители? Иновативните играчки със сложни, динамични и интерактивни елементи са толкова интересни за децата, колкото всяко друго нещо. Детето бързо опознава функциите им, и те престават да са интересни, и най-много да ги счупи. За разлика от тях, семплите играчки дават повече възможности за игра. Детето проявява въображение докато си играе с тях. Дървените играчки развиват у децата личен подход и креативност.

Ползи от дървените играчки

Дървените конструкторите, кубчета, рингове, пъзели и други играчки от дърво са полезни и естествени за умственото и физическо развитие на детето. Те развиват координация, баланс, сръчност, наблюдателност, логическо мислене, колоритен усет.

Друг фактор, който прави играчките от дърво предпочитани е производственият процес. Макар да се използва техника, те до голяма степен се изработват ръчно. Произвеждани в малки работилници с традиции и при създаването им се влага лично отношение и позитивна енергия. Дървото, като естествен материал излъчва хармония. Дом с играчки от натурални материали е уютен, дори когато са разхвърляни. Дървените играчки са здрави и не се чупят. На практика те са вечни и много семейства предават играчките през поколенията.

Дървени кубчета са най-разпространени сред тях. Децата с с часове се занимават да ги редят или строят кули. И с времето вместо да им омръзва, те придобиват умения да строят по-сложни конструкции. Интересни за децата са разнообразните пъзели от дърво - абстрактни или във форма на животни и други картини. От дърво се изработват и сложни главоблъсканици, които грабват интереса на големите деца и дори изкушават възрастните. Голямо е разнообразието от дървени играчки - влакчета и колички, играчки за теглене и бутане, фигурки на животни, тематични комплекти, музикални играчки и други.

Играчките от дърво са забавни, те провокират децата да си играят дълго с тях, търсейки нов начин по който да ги използват. Те са цветни и пъстри, като за това се използват безвредни бои. Колорита създава усещане за настроение и хармония.С дървени играчки детето се развива като личност с въображение, естетически усет, лично мнение, и интерес стойностните неща.